Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Нивото на опасните емисии в атмосферата достигна рекорд през 2020 г.

Светът скоро ще навакса спестените по време на пандемията опасни емисии, прогнозира МАЕ

Нивото на опасните емисии в атмосферата достигна рекорд през 2020 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки пандемията и ограничените активности през 2020 година нивото на опасните парникови газове - въглероден диоксид и метан, в атмосферата достигна исторически рекорд, сочи проучване на NOAA Research. Данните показват, че през миналата година опасните емисии в атмосферата са достигнали 412,5 частици на милион (ppm), или с 50% над нивата от началото на индустриалната революция.

Спрямо 2019 година ръстът е в размер на 2,6 ppm и това е петото по големина увеличение след данните за 1987 година, 1998 година, 2015 година и 2016 година.

Още по темата

Пандемията е ограничила рекордния ръст на въглеродните емисии през 2020 година, показва и доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ). За съжаление, експертите прогнозират, че скоро спестеното ще бъде наваксано. Очакванията са, че въглеродните емисии ще се повишат с 4,8% през 2021 година на фона на икономически растеж и увеличено търсене на изкопаеми горива - основно за петрол.

Все пак очакваният ръст, дори за петролната индустрия, няма да е толкова рязък и продължаващите ограничения пред транспорта няма да позволят увеличаването на емисиите над нивото отпреди кризата. Но новото отваряне и пълното възстановяване на транспортните връзки ще доведат до повишение на емисиите с 1,5% над пика от 2019 година.

По отношение на въглищата от МАЕ предупреждават, че възстановяването на търсенето ще увеличи въглеродните емисии от този сектор с 0,4% над нивата от 2019 година до 14,8 гигатона въглероден диоксид, или втори пик след рекорда от 2014 година. Увеличеното потребление на въглища се дължи основно на Азия.

Водещ в това отношение в региона е Китай. Още през 2020 година страната беше една от малкото, които отчетоха ръст, макар и минимален, на емисиите въглероден диоксид, след като бързо успя да се справи с кризата, причинена от коронавируса. Между 2019 и 2021 година производството на енергия от въглища в Китай се увеличава със 7%, отчита МАЕ.

Друг фактор за увеличените емисии е възстановяването на индийската икономика.

Въглеродните емисии на САЩ също ще растат, прогнозират още от агенцията. Те обаче ще останат с 5% под нивото от 2019 година и с 21% под нивото от 2015 година.

Едно от изключенията в глобален мащаб е Европейският съюз (ЕС). Данните показват, че през тази година общността ще възстанови едва 1/3 от спестеното през 2020 година. Очакванията са, че страните ще отчетат слабо повишение на емисиите от изгарянето на въглища и природен газ, а делът на произведената от въглища електроенергия ще продължава да намалява.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
"Крепост Европа" или управление на миграцията? Икономистите са за второто